مدیریت خاک برای بهبود ظرفیت نگهداری آب

میزان آب درون خاک پارامتری دینامیک است. در مقیاس مزرعه این میزان آب از تعادل بین "آب دریافتی" (بارش، آبیاری، آب جاری و آب حاصل از خاصیت مویینگی خاک) و "آبی که زمین از دست می‌دهد" (تبخیر، آب مازاد جاری و آبی که جذب سطوح مختلف می‌شود) حاصل می‌شود.

 

Water soil

خلاصه مشکل و راه‌حل

میزان آب درون خاک پارامتری دینامیک است. در مقیاس مزرعه این میزان آب از تعادل بین "آب دریافتی" (بارش، آبیاری، آب جاری و آب حاصل از خاصیت مویینگی خاک) و "آبی که زمین از دست می‌دهد" (تبخیر، آب مازاد جاری و آبی که جذب سطوح مختلف می‌شود) حاصل می‌شود. ظرفیت نگهداری آب درون خاک در نهایت تابعی از عمق و بافت خاک است، اما مشکلاتی مانند ساختار ضعیف هم این ظرفیت را کاهش می‌دهد. البته ظرفیت خاک برای نگهداری آب برای یک محصول به عمق سیستم ریشه آن محصول و تخلخل خاک بستگی دارد و هر دو این پارامترها در مقیاس مزرعه تغییر می‌کنند. اگر روش‌های مناسب مدیریت خاک اعمال شود، امکان افزایش میزان آبی که در خاک ذخیره می‌شود و کاهش آبی که زمین از دست می‌دهد وجود دارد. مشکل اصلی تخلخل خاک است: اندازه و شکل منافذ در خاک. راه‌حل اصلی این مشکل به کارگیری عملیات مدیریت خاکی است که ساختار خاک را بهبود می‌بخشد، فشردگی را کاهش می‌دهد و ماده آلی خاک را تولید و از آن محافظت می‌کند.

بیشتر بخوانید: مدیریت خاک برای بهبود ظرفیت نگهداری آب

پیش‌ بینی وضعیت بازار جهانی محصولات كشاورزی تا سال ۲۰۵۰

wheat pick
پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ تقاضاي كل براي محصولات كشاورزي سالانه ۱.۱ درصد افزايش يابد كه نسبت به ۴ دهه گذشته سالانه ۲.۲ درصد كاهش خواهد داشت. رشد جمعيت، افزايش مصرف سرانه و تغيير در رژيم غذايي به سمت مصرف بيشتر محصولات دامي از مهمترين اين تغييرات هستند.

به گزارش کشت ورز به نقل از پارسینه، پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ تقاضاي كل براي محصولات كشاورزي سالانه ۱.۱ درصد افزايش يابد كه نسبت به ۴ دهه گذشته سالانه ۲.۲ درصد كاهش خواهد داشت. رشد جمعيت، افزايش مصرف سرانه و تغيير در رژيم غذايي به سمت مصرف بيشتر محصولات دامي از مهمترين اين تغييرات هستند.

براساس گزارش دفتر تحقيقات توليد وزارت اقتصاد از بازار محصولات كشاورزي تا سال ۲۰۵۰، پيش بيني مي‌شود از سال پايه ۲۰۰۵ تا ۲۰۵۰ نرخ رشد مصرف كل محصولات كشاورزي ۱/۱ درصد افزايش يابد. در اين صورت ميزان توليد جهاني در سال ۲۰۵۰ بايد ۶۰ درصد رشد كند تا بتواند پاسخگوي ميزان مصرف باشد. بر اساس پيش بيني‌هاي انجام شده با توجه به منابع كشاورزي به نظر مي رسد محدوديت‌ عمده‌اي براي افزايش توليد كشاورزي در آينده وجود نخواهد داشت.

براساس اين پيش بيني‌ها ميزان توليد غلات در سال ۲۰۵۰ معادل سه ميليارد تن خواهد بود. دستيابي به اين سطح توليد آسان نخواهد بود. چراكه منابع آب و خاك بيش از گذشته تحت فشارند و به طور سالانه كمياب‌ترند، سطح كيفي خاك كاهش يافته و شور شده‌اند، روند رشد عملكرد توليد كند شده و تغييرات آب و هوايي نيز بر ظرفيت‌هاي توليد كشاورزي اثر منفي خواهد داشت. به طور كلي پايداري نظام توليد مواد غذايي يك چالش اساسي در آينده خواهد بود.

با اين حال پيش بيني مي‌شود تا سال ۲۰۵۰ عملكرد توليد غلات در سطح جهان از ۳/۳ تن در هكتار به ۴/۳ تن در هكتار برسد. بر همين اساس ميانگين عملكرد جهاني گندم از ۲/۸ تن در هكتار به ۳/۸، برنج از ۴/۱ تن به ۵/۳ تن و ذرت از ۳/۲ تن به ۴/۲ تن در سال ۲۰۵۰ افزايش خواهد يافت. رشد توليد گندم و برنج در بسياري از كشورهاي در حال توسعه از افزايش عملكرد حاصل مي شود.

نرخ رشد تقاضاي كل مواد غذايي در كشورهايي مانند ژاپن، روسيه و كشورهاي شرق اروپا كه سطح مصرف بالايي دارند يا خواهند داشت منفي خواهد بود. بيشتر كشورهاي توسعه يافته در آينده به رژيم‌هاي غذايي مبتني بر محصولات دامي رو خواهند آورد. برعكس در كشورهاي جنوب آفريقا و جنوب آسيا كه مصرف سرانه پايين و ناكافي مواد غذايي دارند تقاضا براي اين مواد اندكي بالاتر خواهد بود.

در سال ۲۰۵۰، ۴/۷ ميليارد نفر معادل ۵۲ درصد جمعيت جهان در كشورهاي با ميانگين سرانه بالاي ۳۰۰۰ كيلو كالري در روز زندگي خواهند كرد. اين رقم در حال حاضر ۱/۹ ميليارد نفر است.

الگوي غذايي كشورهاي توسعه يافته به سمت مصرف بيشتر محصولات دامي خواهد بود و همچنان بين اين كشورها و كشورهاي در حال توسعه تفاوت قابل ملاحظه‌اي در مصرف گوشت و شير وجود خواهد داشت. مصرف دو گروه خواركي انواع گوشت و روغن‌هاي گياهي رشد سريعي خواهد داشت. پيش بيني مي‌شود سهم اين دو گروه خوراكي از مصرف مواد غذايي در سال ۲۰۵۰ در كشورهاي در حال توسعه به ۲۸ درصد برسد. اين سهم هم اكنون ۱۳ درصد است. در كشورهاي توسعه‌يافته سهم اين دو گروه را مصرف مواد غذايي طي چندين دهه ۳۵ درصد است.

سهم غلات در كل كالري مصرفي با سرعت بسيار كمي كاهش خواهد يافت. اين سهم از ۵۳ درصد فعلي به ۴۹ درصد در سال ۲۰۳۰ و ۴۷ درصد در سال ۲۰۵۰ خواهد رسيد. در كشورهاي در حال توسعه تقاضاي كل براي غلات دانه درشت عمدتا ناشي از تقاضا براي خوراك دام خواهد بود. پيش بيني مي‌شود اين كشورها ۵۶ درصد مصرف جهاني غلات را به مصرف دام اختصاص دهند.

در هند و ديگر كشورهاي بزرگ در حال توسعه به دليل پايين بودن سطح درآمد و ترجيحات رژيم غذايي و گرايش كمتر به مصرف گوشت، چشم انداز ظهور اين كشورها به عنوان مصرف‌كنندگان عمده بسيار ضعيف است. اما در كشورهاي جنوب آسيا افزايش جمعيت طبقه متوسط به ۶۶۰ ميليون نفر بر تقاضاي محصولات دامي منطقه تاثير زيادي خواهد داشت.

تا سال ۲۰۵۰ روغن‌هاي گياهي ۱۳ درصد كالري مورد نياز كشورهاي در حال توسعه را به خود اختصاص مي‌دهند. اين سهم در حال حاضر ۱۰ درصد است. پيش بيني مي‌شود ميانگين مصرف خوراكي گندم در كشورهاي در حال توسعه به دليل كاهش مصرف در چين و كشورهاي خاور نزديك و شمال آفريقا اندكي كاهش يابد.

 

روش نوین کنترل نماتد مولد ریشه گرهی

برای دیدن مقاله روش نوین کنترل نماتد مولد ریشه گرهی روی آیکون زیر کلیک نمایید.

pdf

کشاورزی - خدمات کشاورزی - تبلیغات کشاورزی - فروش محصولات کشاورزی - کشاورزی نوین - کشاورزی مدرن - کشاورزی امروز - کشاورزی ایران - کشاورز - کشاورزی کارآمد - کشاورزی پایدار - کشاورزی ارگانیک - کشاورز پیشرو - کشاورزی جدید - تکنیک های کشاورزی - نهاده کشاورزی - سموم کشاورزی - کودهای کشاورزی - بذر کشاورزی - ماشین آلات کشاورزی - گلخانه - کشاورزی گلخانه - کشت گلخانه ای - بذر گلخانه ای - کشاورزی آکادمیک - دانشکده کشاورزی