چرا گاهی کشاورزان از سم پاشی ها نتیجه لازم را نمی گیرند؟

دسته: مقالات داخلی
منتشر شده در دوشنبه, 07 فروردين 1396 09:17
نوشته شده توسط مدیر سایت
بازدید: 1565
sprayer
بسیار پیش می آید که دو یا چند کشاورز از یک سم که تولید یک شرکت است استفاده می کنند، اما تعدادی نتیجه می گیرند و تعدادی نتیجه نمی گیرند. در بسیاری از موارد دیده شده است که کشاورز کل مشکل را از سم می داند و بدون بررسی کافی بی درنگ سم را تعویض نموده و احتمالا باز هم نتیجه نمی گیرند.
مهم ترین مشکلاتی که باعث می شوند سم اثر نکند یا کم اثر شود:
۱- استفاده در دماهای پایین یا بالا
به عنوان مثال بیشتر علف کشهای سیستمیک در دماهای بین ۱۷ تا ۳۰ درجه اثر می کنند و اگر در زمان سم پاشی دما پایین باشد به این معناست که هنوز جریان شیره آوندی به خوبی برقرار نشده و مشاهده می شود که در روزهای متوالی ابری و بارانی در بهار که دما هم پایین است رشد گیاهان و علفهای هرز کمتر است. پس بهتر است قبل از سم پاشی به گزارشهای هواشناسی در مورد هوای روزهای آینده توجه داشت. در صورتی که در آفتاب داغ سم پاشی انجام شود و دما بالاتر از ۳۲ درجه باشد، قبل از این که محلول وارد سیستم آوندی شود، آب آن تبخیر شده و ماده موثره وارد سیستم آوندی نخواهد شد.
۲- دریچه نازلهای سم پاش را باز کرده و سم با فشار زیاد به برگها برخورد کرده و به زمین می ریزد. این حالت از سم پاشی به خصوص در مورد حشره کشهای تماسی بدترین حالت ممکن است چون سم به پشت برگها نمی رسد و حشرات مستقر در آن مکان را کنترل نمی کند. پس بهتر است که درجه نازل بسته شود تا سم با قطرات ریز و به صورت مه بر روی برگها بنشیند. از این نظر سم پاش های خرطومی یا توربولاینر بهترین حالت ممکن هستند. زیرا ذرات محلول سم را بسیار ریز کرده و حتی دارای بار الکتریکی می کنند.
۳- استفاده از سم بدون مویان یا سورفکتانت. به دلیل کوتیکولی بودن سطح برگ و وجود لایه مومی قطرات سم به طور یکدست سطح برگ ها را خیس نکرده و کارایی سم بسیار کاهش می یابد. پس لازم است از روغنها و سورفکتانت استفاده شود تا سم به طور یکدست کل برگ را خیس نماید و چسبندگی و نفوذ لازم به درون کوتیکول را داشته باشد.
۴- استفاده از آبهای ناخالص یا بعضا گل آلود رودخانه ها یا جویبارهای فصلی. در این شرایط ذرات کلوییدی موجود در خاک که همراه آب است، به شدت کارایی سم را پایین می آورد و گاهی پی اچ محلول سم به اندازه ای کم یا زیاد می شود که می تواند اثر منفی روی گیاهان داشته باشد. پس بهتر است از آب خالص مانند آب چشمه استفاده کرد که املاح و ذرات کلوییدی کمتری دارند.
هواشناسی کشاورزی ایران